Ako si doma vypestovať vlastné microgreens ?

Ako pestovať mikrozeleninu s vysokým výnosom ? Prinášame vám jednoduchý a kompletný návod krok za krokom, ako si vypestovať vlastnú mikrozeleninu v interiéri a pridávať ju do šalátov, sendvičov alebo smoothies po celý rok bez ohľadu na počasie vonku. Nielenže sú plné živín, ale zaručene prinesú aj trochu radosti. Mikrozelenina je v posledných rokoch módnym trendom a vďaka svojim zdravotným účinkom si získala svoje miesto.

Prečo začať pestovať mikrozeleninu ?

Je ťažké neusmievať sa, keď vidíte prvú várku šťastných klíčkov, ktoré sa tiahnu k svetlu, najmä uprostred zimy, keď je všetkej zelene okolo nás málo. Mikrozelenina obsahuje obrovské množstvo živín - dokonca viac ako jej plnohodnotné náprotivky. Čítal som, že konzumácia "živých" potravín nám pridáva roky života, zatiaľ čo konzumácia "mŕtvych" potravín nám roky života uberá. Vždy na to myslím, keď ich jem. Už vieme, že mikróby sú zdravým doplnkom každého jedla, dokonca dokážu každé jedlo skvele ochutiť, vyskúšajte to!

10 zdravotných výhod mikrozeleniny:

  1. Mnohé druhy mikrozelenín, najmä brokolica, obsahujú vysoké množstvo sulforafánu, ktorý podľa výskumov bráni rastu rakovinových buniek.
  2. Predchádza chronickým ochoreniam. Mikrozelenina obsahuje mnoho zdraviu prospešných mikroživín, ktoré pomáhajú predchádzať závažným ochoreniam.
  3. Vysoký obsah minerálov. Mikrozelenina obsahuje viac minerálov ako jej zeleninový náprotivok.
  4. Vysoký obsah antioxidantov.
  5. Môže znížiť hladinu cholesterolu
  6. 40-krát viac živín ako ich zrelé zeleninové náprotivky.
  7. Pomáha pri regulácii hmotnosti
  8. Mikrozelenina sa považuje za prebiotikum, ktoré vyživuje dobré baktérie v črevách.
  9. Diskusia o tom, že znižuje krvný tlak
  10. Vysoký obsah vitamínov A, betakaroténu, C, E, K a luteínu.

Čo budeme potrebovať na úspešné pestovanie mikrozeleniny

  • Kvetináč, podnos, misku - skrátka niečo, v čom sa dajú pestovať mikroklíčky.
  • Pestovateľské médium - konopná alebo iná rohož, kokosový substrát, bežný prevzdušnený substrát
  • Semená microgreens
  • Voda
  • Svetlo - ak máte dobre osvetlené okno, nebudete potrebovať nadmerné osvetlenie, ale vo väčšine prípadov odporúčame pre mikrozeleninu LED osvetlenie.

Aký je rozdiel medzi microgereens a klíčkami ?

Klíčky a mikrozelenina sú v podstate rovnaké semená, ale v rôznych štádiách rastu. Mikrozelenina sú "zrelé" klíčky, ktoré sa nechali rásť o niečo dlhšie, až kým nemajú viditeľné listy. Mikrozelenina má vďaka drobným lístkom oveľa viac chuti a možno aj živín ako mladé klíčky. Keďže ich môžete udržať nažive, kým ich neodrežete, vydržia oveľa dlhšie ako klíčky. Klíčky môžu rásť v nádobe len s vodou, zatiaľ čo mikrozelenina potrebuje substrát (pestovateľské médium) - buď pestovateľskú podložku, alebo pôdu.

Ktoré semienka mikrozeleniny sú najzdravšie ?

Brokolicové klíčky sú jednou z najzdravších mikroklíčkov, ktoré môžete pestovať. Sú plné glukorafanínu a sulforafánu, ktoré sú známe ako prevencia rakoviny. Majú najvyšší obsah minerálov a vitamínov, preto ich zvyčajne pestujem spolu s inou príchuťou.

Koľko mikrozeleniny vypestujem a zozbieram ?

To, koľko mikrozeleniny zozbierate po desiatich dňoch, závisí od viacerých faktorov, ktoré riešite počas pestovania. Triezvy odhad je taký, že hmotnosť zasiatych semien vynásobíte desiatimi a to bude výsledok vašej úrody mikrozeleniny. Ak vysejete 20 g semien na jednu várku mikrozeleniny, môžete očakávať úrodu najmenej 200 g zrelých výhonkov. Toto by mala byť spodná hranica a v optimálnom prípade by ste mali zbierať ešte viac. Zvážte svoju úrodu a dajte nám vedieť, či je náš odhad správny :-).

Ako pestovať mikrozeleninu (návod krok za krokom)

  1. Semená namočte na 6-8 hodín alebo podľa pokynov na obale. (tento krok nie je nevyhnutný)
  2. Namočte pestovateľskú podložku vodou a umiestnite ju do pripraveného podnosu
  3. Rovnomerne rozotrite semienka po celej podložke
  4. Ak sadíte viac ako jednu misku, prikryte semená ďalšou miskou, aby boli v tme. (na sadenice môžete položiť knihy, aby sa v prvých dňoch snažili zdvihnúť váhu a mali silnejšie stonky, čo tiež urýchli proces klíčenia)
  5. Približne po 4 dňoch odstráňte vrchnák a nechajte ho rásť a rozťahovať sa na svetle, kým sa neobjavia žiarivo sfarbené listy.
  6. Voda denne
  7. Po 10 - 12 dňoch môžete zbierať úrodu microgreens. Zberajte ostrým nožom alebo nožnicami čo najbližšie k rastovému médiu.