Množenie Aloe Vera z listu

Množenie a pestovanie Aloe Vera (či Aloe Pravá)

Mali ste krásnu vyspelú rastlinku Aloe a začala vám hniť, alebo ste omylom poškodili zdravý list? Nezúfajte, rastlinu môžete jednoduchým zpôsobom zachrániť a vrátiť jej plnohodnotný život. Takisto je tento článok určený práve pre tých, ktorý chcú svoju krásnu Aloe množiť.

Každý pestovateľ izbových rastlín, či sukulentov vie, že Aloe má rada skôr suchý substrát než prelitú pôdu. Pokiaľ z dlhodobého hľadiska prelievate pôdu, tak vám Aloe zhnije a musíte zahájiť záchrannú misiu, ktorú si práve tu v šiestich krokoch popíšeme.

1) Pripravíme si listy z Aloe, ktoré chceme rozmnožiť

Pokiaľ Vám aloe hnije a ztráca koreňový systém, tak je najlepšie otrhať z celej rastliny jednotlivé listy. Pre Aloe a jej nové zakorenenie by nemal byť žiadny list napol hnedý alebo príliš malý. Ideálna dlžka listu by mala byť nad 10 cm, ale kľudne môžete testovať a zkúšať "zmetky", však môžete len získať.

2) Odkrojíme spodnú časť listu

Pripravíme si ČISTÝ nôž, ktorým odkrojíme časť listu. Nečistým nožom riskujete, že se rastlina nakazí a vůbec nevypustí korene. Zakrúžkovanú časť listu nižšie na obrázku odkrojíme a vyhodíme. Toto opakujeme u všetkých listov Aloe, ktoré sme si pripravili k "rezaniu". Dĺžka listu po odkrojení by mala byť väčšia než 8 cm.

3) Úprava listu po odrezaní

Teraz je potrebné nechať zaschnúť čerstvú časť, kde ste spravili rez. Preto všetky listy, ktoré máte pripravené, rozložte na nieaké teplé a suché miesto (nad 20°C). Schnutie čerstvej časti zaberie zhruba 3 - 5 dní. Musíte pravidelne pozorovať Vaše odnože, pretože niekedy zaschnú behom prvej noci a inokedy až po týždni. Pokiaľ vynecháte proces zaschnutiu čerstvej časti listu a vložíte ho rovno do substrátu, riskujete infekciu listu a korene list nezapustí.

4) Príprava substrátu 

Substrát by mal byť predovšetkým ľahký a vzdušný, ale pokiaľ obstaráte substrát označený pre kaktusy a sukulenty, tak sa tiež nemusíte báť. Ak máte šancu vyplniť spodnú časť kvetináča štrkom (možno použiť aj keramzit) tak tým pomôžete substrátu odvodnením od prebytočnej vlhkosti, ktorá by mohla zpôsobiť plieseň. Pôda by mala mať pH v rozmezí 6 - 8 (pokiaľ nemáte vhodný merač môžete sa u nás pozrieť na cenovo dostupné pH metry). Ak zistíte nižšie pH, je možné ho zvýšit pridáním záhradného vápna.

5) Presun listov Aloe do substrátu

Do pripraveného substrátu môžete začať sadiť listy Aloe Vera, ktoré ste si pripravili. Ešte predtým než sa do toho pustíte, môžete zvýšit šancu na úspech pomocou gélu, či prášku na podporu koreňového systému (my sme použili tento Root!T gel pre zakorenenie). Pri sadeniu listov do pripravenej pôdy dbajte na to, aby neboli moc blízko u seba a tiež dodržiavajte pravidlo, že by mala byť v zemine cca 1/3 listu.

6) Údržba listov Aloe Vera po dobu zakorenenia

Kvetináč so zasadenými listami z Aloe umiestnite na teplom a svetelnom prístupnom miestu. V jarných a letných mesiacoch stačí dať kvetináč za okno. Pokiaľ podstupujete rozmnožovaciu misiu v zimných mesiacoch, zvolte umiestnenie blízko vyhrievaného miesta a popozerajte sa u nás v kategórii s LED osvetlením či by nebolo lepšie rastlinkám trošku prisvietiť. Dôležité je, aby prvé 4 týždne po zasadení, bola vlhká pôda (nie preliatá). Vždy dodržiavajte cyklusy zalievania. Zalejte pôdu vodou a nechajte pred ďaľšou zálievkou vyschnúť.

Neľaknite se hneď, pokiaľ list bude javiť prvé príznaky usychania. Znamená to, že púšťa svoje živiny do vývoja koreňovho systéma.

Pre úspešné pestovanie a udržiavanie Vaších sukulentov (vrátane Aloe) na živu v plnej kráse a zdraví doporučujeme:

LED lampička pre rast rastlin3 hlavy 30W

SANSI LED GROW žiarovka
E27 15W

LED grow panel - 15W svetlo pre rastliny

lampicka pestovani s klipem 30w pro aloe vera 15w sansi pestebni zarovka uvodni foto 15w panel grow pro aloe vera