LED Technológie pre pestovanie

Všetci vieme, že rastliny bez svetla uhynú a pokiaľ je ho nedostatok, taktiež to nieje žiadna sláva. Často si ani drobní pestovatelia nedokážu poradit len zo slnečným žiarením a preto je tu technológia LED!

Ešte nedávno slúžila táto technológia ako kontrola funkcí elektronických spotrebičov. Avšak „LEDky“ prešli rýchlim vývojom a momentálne preberajú hlavnú rolu v roli osvetlení. Hlavne vďaka snahe uľahčiť životnému prostrediu.

Prečo pestovať pomocou LED technológie?

LED svetlá charakterizujú zásadnú vlastnosť, pri kombinácii rôznych čipov(diod) umožňujú namiešať ľubovolné spektrum a dynamicky ho meniť. Pretože každá rastlina vyžaduje trochu iné svetelné podmienky, sú LED svetlá ohromná výhoda. Spektrum žiareného svetla je možné ľubovolne prizpôsobiť práve pre vašu rastlinu.

Najskôr musíme pochopiť čo znamená „to svetlo“. Svetlo je časť elektromagnetického žiarenia, čím je jeho frekvencia väčšia, tým kratšiu má vlnovú dĺžku. Napríklad červené svetlo nájdeme v rozmezí o vlnovej dĺžke 620–750 nm a frekvencii 500 THz. Na opačnom konci viditeľného spektra nájdeme svetlo v rozmezí 450–475 nm a frekvencii 730 THz.

 vlnova delka svetla pro led

Čokoľvek čo vidíme pomocou zraku a má farbu (alebo pigment), svetlo odráža alebo absorbuje. Pre rast rastlín je najdôležitejší Chlorofyl A a B. Chlorofyl A i B absorbuje svetlo pri vlnovej dĺžke odpovedajúcej práve modrej a červenej farbe. Napríklad zelené svetlo nevstrebáva vôbec (max absolutné minimum), rastlina ho totižto dokonale odráža (to je mimochodom dôvod, prečo majú rastliny zelenú farbu. Zelené svetlo, narozdiel od ostatných vlnových dĺžok, nedokáže absorbovať).

ucinne vlnove delky pro fotosyntezu

Biele či viac-spektrálne svetlo pre pestovanie.

Teoreticky by svetlá pre rastliny mohli byť biele (obsahujúce všetky vlnové dĺžky cca 390-700 nm), ale určite by efektivita nebola tak veľká. Pretože klasické biele osvetlenie obsahuje vlnové dĺžky ideálne pre rast rastlín ina minimálne alebo na úkor ostatných vlnových dĺžok. Abysme teda získali rovnaký efekt klasickým osvetlením,museli by sme svietiť na rastlinu podstatne dlhšie.

Rastliny sú schopné z prirozeného bieleho (denného) svetla využiť iba 2O%. Ak použijeme k nasvieteniu rastlín iba časť zo spektra, ktoré rastliny potrebujú a prijímajú ho dokonalo (červená a modrá), môžeme tým zvýšiť účinnosť osvetlenia rastlín až o 80%.