Ochrana rastlín - najčastejšie otázky a správne odpovede

1. Proč u STOPů neuvádíte účinnou látku?

Účinné látky se často mění, končí jejich registrace, bývají nahrazeny jinými, nebo zanikají úplně. Řada STOP se proto orientuje ve své grafice a názvech přímo na chorobu či škůdce, aniž by prioritně ukazovala, kterou účinnou látku je ochrany dosaženo. Tím eliminujeme náklady na neustálé revize obalů z důvodu časté změny registrací. Současně ukazujeme lidem, kteří nerozumí účinným látkám, efekt, jeho dosáhnou. To je zajímá víc.

2. Co je ROCK EFFECT a lze jej použít na všechno?

RockEffect je přírodní ochranný prostředek na bázi přírodních látek pro zvýšení odolnosti a obranyschopnosti rostlin proti škůdcům. Nelze jej použít na všechno, ale výborně účinkuje na mšice, molice, svilušky, třásněnky, červce - puklice (v raném stadiu) a na americké padlí na angreštu a rybízu.

3. Co jsou černé skvrny na růži? 

Skvrny jsou způsobeny houbovým onemocněním, tvz. skvrnitostí růží. Houba přezimuje na listech, kde od jara škodí, zejména za vlhka. Napadené listy, i opadané pod kečem, je nejlépe spálit.

 

Produkty napomáhající ochraně rostlin můžete zakoupit na našem e-shopu zde:

4. Malé černé mušky okolo květináče na balkóně - co to je a jak se jich zbavit?

Černé mušky jsou smutnice. Ty však rostlinám neškodí. Přiletět mohou odkudkoli, můžete si je dokonce přinést domů z květinářství, aniž to tušíte. Tyto neškodné mušky však nakladou vajíčka do substrátu. Z nich se líhnout larvy a ty jsou velmi žravé a škodlivé, zejména pro pokojové rostliny oslabené po zimě. Napadají kořínky, listy. Pomáhá FLORIA hnojivo s účinkem proti smutnicím, které likviduje larvy a zabrání růst další generace mušek.

5. Musím při postřiku stromů používat i smáčedlo a co to vůbec je?

Smáčedlo je látka, která snižuje povrchové napětí materiálu a tím zvyšuje přilnavost aplikované tekutiny. Pokud smáčedlo není součástí postřiku, pak jej výrobce postřiků doporučuje přimíchat.

6. Co proti plísni na rajčatech, když nechci chemický postřik?

Jako prevenci použijte NATURA Bylinkovou směs na plísně. Pokud se plíseň již vyskytne, je na přírodní cestu pozdě a nastupuje chemie, např. AGRO plíseň STOP.

7. Co je ochranná doba?

Ochranná lhůta (doba) je časový úsek používaný u prostředků na ochranu rostlin (zejména při aplikaci postřikem), po jejímž uplynutí je konzumace plodů či rostlin zdravotně nezávadná. Ekologické přípravky NATURA mají obvykle 0 dní, plody lze tedy konzumovat ihned po aplikaci. To se ale prakticky stejně neděje. Vždy se řiďte doporučením na příbalovém letáku. Například KRISTALON jako hnojivo má ochrannou lhůtu 0 dní, stejně jako Rock Effect při ochraně rostlin. 

 

  1. Prečo u STOP prípravkov neuvádzate účinnú látku?

Účinné látky sa často menia, končí ich registrácia, sú nahradené inými alebo úplne zanikajú. Mnoho STOP prípravkov sa preto orientuje na svojom obale a názve priamo na chorobu alebo škodcu, aniž by prioritne uvádzali, akou účinnou látkou je ochrana dosiahnutá. Tým sa eliminujú náklady na neustále revízie obalov kvôli častým zmenám registrácií. Zároveň ukazujeme ľuďom, ktorí nerozumejú účinným látkam, účinok, ktorý dosiahnu. To ich viac zaujíma.

  1. Čo je Rock Effect a dá sa použiť na všetko?

Rock Effect je prírodný ochranný prostriedok na báze prírodných látok na zvýšenie odolnosti a obranyschopnosti rastlín proti škodcom. Nedá sa použiť na všetko, ale účinne pôsobí proti voškám, moliciam, roztočom, mšiciam, pukliciam (v raných štádiách) a proti americkému múčnatkáru na ríbezli a egreši.

  1. Čo sú čierne škvrny na ruži?

Škvrny sú spôsobené hubovým ochorením nazývaným škvrnitkosť ruže. Huba prezimuje na listoch a od jari im škodí, najmä za vlhkého počasia. Napadnuté listy, aj opadané pod kríkom, je najlepšie spáliť. Prevencia je možná ošetrením napríklad prostriedkom AGRO na ochranu ruží.

Produkty, ktoré pomáhajú pri ochrane rastlín, si môžete zakúpiť na našom e-shope tu:

  1. Malé čierne muchy okolo kvetináča na balkóne - čo to je a ako sa ich zbaviť?

Čierne muchy sú mušky. Neškodia rastlinám, môžu sa však objaviť kdekoľvek, dokonca ich môžete nevedomky priniesť domov z kvetinárstva. Tieto neškodné muchy kladú vajíčka do substrátu. Z vajíčok sa vyliahnu larvy, ktoré sú veľmi hladné a škodlivé, najmä pre izbové rastliny oslabené po zime. Napádajú korene a listy. Proti smutnicím použite prípravok Canna Cannacure.

  1. Musím používať mokryadlo pri postrekoch stromov a čo je to vlastne?

Mokryadlo je látka, ktorá znižuje povrchové napätie materiálu a tým zvyšuje priľnavosť aplikovanej kvapaliny. Ak mokryadlo nie je súčasťou postreku, výrobca postrekov odporúča ho pridať.

  1. Čo použiť proti múčnatke na paradajkách, ak nechcem chemický postrek?

Ako preventívnu opatrenie použite bylinkovú zmes NATURA na pliesne. Ak sa už pliesen vyskytne, je neskoro na prírodný prístup a nastupuje chemická liečba, napríklad AGRO Plieseň STOP.

  1. Čo je ochranná doba?

Ochranná doba je časový úsek, ktorý sa uplatňuje pri použití prostriedkov na ochranu rastlín (najmä pri aplikácii postrekom) a po jeho uplynutí je konzumácia plodov alebo rastlín bezpečná z hľadiska zdravia. Ekologické prípravky značky NATURA majú obvykle ochrannú dobu 0 dní, čo znamená, že plody môžete konzumovať ihneď po aplikácii. V praxi sa však toto zriedka deje. Vždy sa riadte odporúčaniami na príbalovom letáku. Napríklad Rock Effect má ochrannú dobu 0 dní.