Množstvo svetla pre rastliny - jednotky osvetlenia pre rastliny

Dnes sa pozrieme na to, aké množstvo svetla pre rastliny je ideálne a kedy sa im najviac darí.

Skôr som patril aj ja k tým, ktorý tvrdia, že čím viac svetla tým vhodnejšie pre rastlinu. Bohužiaľ veľa rastlín to v tej dobe odnieslo veľmi zle a ja som stále premýšľal čím to je. Mimochodom defekt môže príliš veľa osvetlenia v počiatočnej fázi rastliny zpôsobiť aj tzv. "tip burn" čo sú spálené časti listov. Spálenie však nepochádza až tak z vysokej teploty, ale skôr z presýtenia rastliny minerálmi, ktoré sa snaží rastlina čerpať. Takže sa to vážne nazýva spálenie svetlom.

Viac svetla môže našej rastlinke dokonca uškodiť

Už vieme, že množstvo svetla generovaného pre rastliny sa udáva v jednotkách μmol/s, ale teraz sa na chvíľu budeme pohybovať v luxoch pre ľudí. Napríklad konope vo voľnej prírode dokáže zdravo rásť aj v obrovských výkyvoch. 1 000 - 5 000 lux nastáva pri zaťiahnutej oblohe a mračien. Za jasného slnečného poludnia sa hodnoty dostávajú na 100 000 lux. Ideálne množstvo svetla pre vegetatívny rast konope je 40 000 - 60 000 lux(cca 800μmol/m2*s). Odporúčané množstvo svetla pre kvetovú fázu konope je vyššie, začínajúc od 65 000 lux až nejlepšie k 90 000 lux(cca 1900μmol/m2*s). Pozor pri testovaní väčšej intenzity osvetlenia (s dostatočným chladením, kde sa nad vrcholkom rastliny dala udržať ruka) došlo k viac problémom. Pri nameraní 110 000 lux mala rastlina vážne problémy s čerpaním minerálov, čo je ten spomínaný "tip burn". V zkratke si rastlina myslí, že je veľmi slnečný deň a preto musí čerpať veľké množstvo vody z pôdy, ale s vodou čerpá aj všetky minerály, ktoré sa z rastliny nestíhajú vylučovať a dochádza k presýteniu minerálov a následné spálenie rastliny.

Svetlo je moc blízko vrcholku rastliny

Niekedy pri snahe dať rastline čo nejviac svetla dávame osvetlenie až natesno k vrcholku. Nielen že tým ztrácame potrebný úhol k nasvieteniu celého pestiteľského priestoru, ale tiež riskujeme spálenie rastliny. Našťastie LED svetlá pre pestovanie se dnes používajú už výhradne, čo nám umožňuje dať zdroj svetla veľmi blízko k rastline. 600W sodíková výbojka by mala byť minimálne 45 - 55cm nad vrcholom rastliny, aby nedošlo k spáleniu. Ekvivalentom pre 600W HPS je 300W LED pestevné svetlo, ktoré môžeme dať o polovicu blyžšie k rastlině. Zakúpením LED osvetlenia neušetríme iba v nákladoch za energiu, ale naviac dáme rastline o dosť viac užitočného svetla.

Odporúčané hodnoty svetla pre rastlinu

  • Vegetatívna fáza (18/6)
    • Pre výpočet ideálneho množstva svetla sa vedci nechali inšpirovať tropickými lesmi, kde sa rastlinám darí nejlepšie vo vegetativnej fázi. Vypočítala sa priemerná hodnota osvetlenia 600 μmol/m2*s pokiaľ by rastliny dostávali svetlo 24 hodín denne. Ak máme rastlinu vo fáze rastu a udržujeme jej fotoperiodu 18/6 (18 hodín svetlo a 6 hodín tmi) tak bysme mali dodávať maximálne 700-800 μmol/m2*s. Odporúčané optimum je PPFD okolo 550 μmol/m2*s pre vegetatívnu fázu. Odrezky a sadeničky by nemali dostávať menej než 80μmol/m2*s více než 150 μmol/m2*s.
  • Kvetúca fáza (12/12)
    • Pre túto fázu životného cyklusu, kedy svieteme na rastlinu iba 12 hodín z celého dňa, je odporúčaná hodnota 1000 - 1200 μmol/m2*s. Jedná sa už o značné množstvo svetla, ktoré musí rastlina prijímať. Preto je veľmi dôležité mať v poriadku všetky ostatné podmienky v pestevnom priestore, ako je pôda(pH), CO2, vlhkosť a teplota. Kvetina musí byť zdravá a teplota listov je obzvlášť dôležitá, aby rastlina stíhala vylučovať všetky minerály súčasne s tým ako prijíma sveteľnú energiu.