Čo je to full-spectrum, čiže plnospektrálne svietenie pre rastliny? Aké sú alternatívy?

Práve uvažujete, že kúpite LED svietidlo pre vašu domácu flóru o ktorú sa starostlivo staráte, a kladiete si otázku " Aké vhodné svetlo pre rastlinu mám vybrať ?".

V následujúcom texte sa budeme zaoberať tou najdôležitejšou vecou, ktorá vám vystvetlí pojmy s ktorými sa stretnete u nás na webe, pokiaľ sa budete rozhodovať kedy zvoliť spektrálne či fullspektrálne svietenie, aby ste vedeli po čom siahnúť. Vysvetlovať a selektovať všetky možné parametry týkajúce sa pestovateľských svetiel, by bolo na dlhšiu konverzáciu, preto článok ohľadne tejto veci sem pridáme neskôr.

Najskôr si ujasníme pojmy a dojmy s ktorými sa u nás na e-shope stretnete. Existuje viac typov ztvárnenia grow svietidiel, nech sa jedná buď o jednočipové COB reflektory, alebo grow panely, disponujúce veľkým množstvom malých SMD čipov. Nakoľko je ťažké vybrať si z takého množstva odlišných svetiel, uľahčíme vám to.

 

Význam čipu COB

  • zkratka COB je z anglického "Chip On Board" a jedná sa o technológiu LED predstavovanú v roku 2011. Táta technológia umožňuje umiestniť veľa malých LED čipov na jeden keramický plošný spoj. Toto celé je prekryté luminoforom, čo je vrstva udávajúca finálnu farbu svetla. Všetko teplo je sústredené do spodnej dostičky tohto čipu pod ktorej sa nachádza teplovodivá pasta. Tá následne prevedie prebytočné tepelné žiarenie do pasívného chladiča daného LED svietidla. Bežne sa vyrábajú COB čipy o výkonoch od 10W do 100W. Existujú aj vyššie výkony, ale u nich dochádza k vyšším teplotám a následnej zmenšenej životonosti daného čipu, preto je vhodnejšie umiestniť 3x 50W LED čip na jeden chladič, než jeden samostaný 150W.
  • U pestiteľských svetiel z našej nabídky sa nachádzajú COB čipy hlavne v kategórii s priemyslovými grow svietidlami

Čo je to SMD čip ?

  • Zkratka SMD pochádza z anglického "Surface Mounted Diode" a túto technológiu poznáme tak, že čipy sú samostatne spájkované na dosku plošných spojov. Väčšinou je doska huste zasiata malými LED čipmy. Hlavnou výhodou je práve spomínaný malý rozměr a vysoká účinnosť samostatných čipov, kde svietivosť môže dosahovať až k 120lm/W. Pri kvalitnom chladení sa životnosť týchto čipov môže vyšplhať až ku 100 000 hodinám svietenia. Technológia SMD je použitá takmer na všetkých LED grow žiarovkách v našom sortimentu.
  • Prehľadnú tabuľku všetkých doposiaľ používaných typov LED SMD čipov nájdete tu.

Čo je to FS ?

  • FS je z anglického Full-Spectrum, či často používané "plnospektrálne" osvetlenie.
  • Pravdepodobne ss nejedná o žiadny svetovo ustanovený štandard. Je to skôr také naše interné označenie pre vás. Chceme vám tým povedať že sa jedná o Full - Spectrum sveteľný zdroj. Obsahuje všetky, alebo absolutnú väčšinu vlnových dĺžok
    viditeľného spektra a často zasahuje do IR (infra červeného) a UV (ultra fialového) žiarenia.

Čo je to RB ?

  • RB je z anglického RED:BLUE, čiže pomer použitých SMD čipov vyžarujúcich červené a modré svetlo.
  • Takisto ako u označení grow svetiel FS sa tu nejedná o svetový štandard. Toto označenie nájdete u pestovných svietidiel, ktoré sú osazené červenými a modrými LED čipmy, dôležitými pre správny vývoj rastliny. K tomuto pomerovému R:B vyjadreniu udávame často priamo číslo, ktoré vám hovorí aký poměr modrých a červených čipov sa vo svetle nachádza.
  • Napríklad: LED žiarivka T8 pre pestovanie 90cm 13W R4:B1